petek, 16. maj 2008

Akvarij v Piranu obnavljajo!

Piranski akvarij obnavljajo. Moj prijatelj Valter Žiža, ki vodi ti majho, a ugledno institucijo, ne more skriti zadovoljstva. Mimogrede: ljudje na ministrstvu za šolstvo in šport so se zelo potrudili, da obnova teče hitro. Valter je presenečen, ker stvari tečejo zelo dobro. Takole je na gradbišču novega akvarija:














Še nekaj let nazaj je bila stvar precej bolj brezupna. Za Večer sem napisal članek o propadajočem akvariju (izšlo 20.7.2004):
_____________________________________

VALTER BRANI AKVARIJ

Stanje piranskega akvarija je iz dneva v dan slabše, na ministrstvu pa spijo.

Piranski akvarij je s svojimi štiridesetimi leti eden najstarejših v Evropi. Morske živali, ki jih potapljači in ribiči prinesejo v staro stavbo na obali, so na ogled omejen čas, potem jih vrnejo v morje. V akvariju zato ni stalnih "ujetnikov". Vsako poletje nas razveseljujejo nove ribe in mehkužci, letos se jim je pridružilo tudi nekaj želv.

Valter Žiža, ki vodi piranski akvarij že osmo leto, na obali preživi večino svojega časa. Na leto s prijatelji opravi več kot 150 potopov in skrbi za to, da je v starih steklenih vitrinah vedno mogoče videti tipične predstavnike favne slovenskega morja.

Akvariju, ki na leto sprejme med 25 in 35 tisoč obiskovalci, pa grozi, da ga bodo morali zapreti. Stara avstroogrska stavba je obupno potrebna obnove. Stare in nezanesljive so tudi črpalke, pa še streha toči. V akvariju ocenjujejo, da bi bilo že 40 milijonov SIT dovolj, da bi obnovili svoj del fasade, streho in akvarijske prostore.

Tudi piranski občini je veliko do tega, da bi se stvari premaknile. Kje je torej vzrok, da agonija akvarija kar traja?

Riba smrdi pri glavi: lastnika stavbe, v kateri je akvarij, sta Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport in Hoteli Piran. Na ministrstvu so bolj kot obnovi starega naklonjeni gradnji novega akvarija v okviru morske biološke postaje. Hoteli Piran pa bi radi odkupili akvarijske prostore od ministrstva in jih preuredili v apartmaje.

Valter Žiža opozarja, da nikoli niso imel finančnih težav in da temeljne aktivnosti akvarija financirajo iz dohodka od prodanih kart. Akvarij zelo dobro sodeluje s Srednjo pomorsko šolo in z ribiči. Valter se ne strinja s hoteli in ne z ministrstvom; velik akvarij bi bil neekonomičen, novi aparmaji, ki jih snujejo hotelirji, pa so neumnost – mesto rabi zanimivosti, vredne ogleda prav tako kot postelje. Lokacija v srcu Pirana je za akvarij idealna.

Kratka slovenska obala je dolga za Valterja, ko z neštevilnimi sodelavci požrtvovalno vzdržuje akvarij pri življenju. Prihodnost tega je zdaj odvisna od centralistične države, ki okleva nameniti nekaj deset miljonov SIT za obnovo stavbe in podpreti institucijo z zavidljivo tradicijo in izjemnim pomenom za regijo.











Vodja piranskega akvarija Valter in njegov sodelavec Gorazd v razpadajočih prostorih akvarija kar sama poskrbita za nujna popravila.

Ni komentarjev: